Aspirin, Andol, Acetilsalicilna kiselina



Fabrička imena lekova :    Aspirin,  Acetisal,  Andol,  Anbol
                           Baludon,  Alka-Selcer


Grupa lekova:  analgetici, antipiretici, antikoagulansi,
                            antiagregacijska sredstva

Opis leka


 Od uvođenja u upotrebu 1899. godine, acetilsalicilna kiselina (aspirin) postala je jedan od najpopularnijih preparata protiv bolova koji se kupuju bez recepta. Koristi se protiv glavobolje, artritisa, bolova u mišićima i manjih povreda.
Acetilalicilna kiselina takođe snižava povisenu temperaturu i ublažava zapaljenje povezano sa menstrualnim grčevima, artritisom, burzitisom i drugim bolnim stanjima. Acetilsalicilna kiselina se kao antiagregacioni lek uzima uzima jednom dnevno, u vrlo niskim dozama, kako bi smanjila opasnost od srčanog i moždanog udara i postoperativnih tegoba koje se mogu razviti kad krvni ugrušci začepe krvni sud. Može se koristiti sam ili u kombinaciji sa nekim od antikoagulansnih lekova. Deluje sprečavanjem proizvodnje tromboksana, snažnog stimulatora aktivacije trombocita.


Nezeljena dejstva leka:

 Blaga: može ponekad da izazove nadraženost želuca, ali ovo neželjeno dejstvo
je minimalno kod cetiri od pet osoba ako se lek koristi kako je propisano.

 Teška: želudačni čir (crna ili krvava stolica, bol u želucu, povraćanje
krvi). U velikim dozama acetilsalicilna kiselina moze da izazove zvonjavu
u usima, gubitak sluha, glavobolju, vrtoglavicu i mucninu. Treba prekinuti
uzimanje i javiti se lekaru.

 Posebne informacije o leku:
  Acetilsalicilna kiselina moze kod nekih osoba da poveca verovatnocu prekomernog krvarenja. Ne sme se uzimati za prevenciju mozdanog ili srcanog udara ili krvnih ugrusaka bez lekarskog recepta. Acetilsalicilna kiselina (aspirin) ne sme se davati deci i tinejdzerima koji imaju povisenu temperaturu. Ako se koristi za lecenje povisene temperature ili virusne infekcije kao sto su ovcije boginje ili grip, kod mladih osoba moze da izazove potencijalno smrtonosno zapaljenje nazvano Rejev sindrom.
  Trudnice i dojilje ne smeju da uzimaju acetilsalicilnu kiselinu.
Ako se koristi redovno zbog antiagragacijskog djelovanja, o tom treba da obavijestite lekara ili zubara prije bilo kakvog hirurskog zahvata.Lekar vam moze preporuciti da prekinete uzimanje nedelju ili dve pre hirurskog zahvata.